Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ρόλος της τεστοστερόνης στην ανάπτυξη των μυών


Τι είναι η τεστοστερόνη;

Είναι γνωστή και ως ανδρική ορμόνη και είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση της λίμπιντο, ενώ το ανδρικό σώμα παράγει σαράντα με εξήντα φορές μεγαλύτερη ποσότητα από ότι το γυναικείο.Η τεστοστερόνη ελέγχει την ανάπτυξη του άνδρα, τον σχηματισμό των αντρικών χαρακτηριστικών και την σεξουαλική επιθυμία.


Αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τότε μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση, αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης και αλλαγές στη κατανομή του λίπους στο σώμα.


Πως συμβάλει στη διάπλαση του ανδρικού σώματος

Εκτός από βασικός παράγοντας για την σεξουαλική ορμή του άντρα, τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εν μέρει, υπεύθυνα για την διάπλαση δηλαδή την κατανομή της μυϊκής μάζας στο σώμα του άνδρα.
Αν υπάρχει έλλειψη αυτής στον ανδρικό οργανισμό τότε μπορεί προκύψει μείωση της μυϊκής μάζας και της πυκνότητας των οστών. Μπορεί να παρουσιαστεί επίσης μείωση της αντοχής, της δύναμης και τριχοφυΐας στο σώμα.
Φυσική αύξηση τεστοστερόνης

Αποφύγετε τα ντοπαρίσματα καθώς η χορήγηση τεστοστερόνης με μη φυσικούς τρόπους μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές παρενέργειες.

Αύξηση τεστοστερόνης με απλούς φυσικούς τρόπους:

1) Κρατήστε το σωματικό λίπος σας σε χαμηλά επίπεδα (το ιδανικό είναι 10-15%)
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα άτομα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τα άτομα με κανονικό βάρος και αυτό γιατί το σωματικό λίπος μειώνει τη τεστοστερόνη στο σώμα μας.

2) Οι ασκήσεις με βάρη ανεβάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλες τις ασκήσεις. Για να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας επιλέξτε δυναμικές ασκήσεις, όπως σκουώτ, πιέσεις πάγκου και κωπηλατικού, με πολύ βάρος και λίγες επαναλήψεις.

3) Τρώτε ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους, καθώς υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των επιπέδων διατροφικού λίπους και τεστοστερόνης. Η κατανάλωση πρωτεΐνης πρέπει να είναι κατά προσέγγιση 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

4) Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. Εξασφαλίζοντας 7 με 8 ώρες ύπνου καθημερινά, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε φυσιολογικό επίπεδο. Επίσης δεν χρειάζεται να προπονήστε υπερβολικά γιατί μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

5) Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο ( όπως στρείδια, κόκκινο κρέας, συκώτι, γαλοπούλα, γιαούρτι) και ω3 λιπαρά που βρίσκονται στα θαλασσινά. Καλό θα είναι επίσης να αυξήστε τη λήψη βιταμίνης C.

6) Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε το σεξ για να πυροδοτήσετε την τεστοστερόνη στο σώμα σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αρχείο

Αναζήτηση