Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ιππασία - Κάτι παραπάνω από άθλημα

Η σχέση του αλόγου με τον άνθρωπο υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα μπορεί ο καθένας να έρθει σε επαφή με το άλογο και να νιώσει αυτή τη σχέση συντροφικότητας και αγάπης που έχει περάσει στο DNA, τόσο του ανθρώπου, όσο και του αλόγου. Όταν θα έρθετε σε επαφή για πρώτη φορά με αυτό το ζώο, με την εξαιρετική συναίσθηση και απίστευτη εξυπνάδα που διαθέτει, είναι σίγουρο ότι θα σαν κάνει νιώσετε δέος!

Οι βασικοί λόγοι που κάνουν κάποιον να ασχοληθεί με την ιππασία είναι:
• Γυμναστική
• Ηρεμία
• Επαφή με τη φύση

Η ιππασία εξασφαλίζει την απόδραση από την καθημερινότητα αφού πρόκειται για ένα ξεχωριστό άθλημα κατά το οποίο ο αθλητής προσπαθεί να εναρμονιστεί και να συντονιστεί με το άλογο. Μπορεί εύκολα να γίνει ένα χαλαρό χόμπι που θα σας βοηθήσει να ξεφεύγετε και να χαλαρώσετε.

Η ενασχόληση με το άθλημα της ιππασίας είναι μια δραστηριότητα που δεν έχει όριο ηλικίας και δεν απαιτεί ξεχωριστές ικανότητες.
Τα μαθήματα αρχίζουν από την ηλικία των 6 – 7 ετών, με μικρόσωμα άλογα ή πόνι. Η επαφή με το υπέροχο αυτό ζώο διαπλάθει τον χαρακτήρα των παιδιών καθώς μαθαίνει τι σημαίνει ευθύνη, τι σημαίνει πειθαρχία και κοινωνικότητα. Για τους μεγαλύτερους, είναι κατάλληλο για την αποβολή του άγχους.

Αρχικά θα μάθετε να ισορροπείτε και να ελέγχετε το κορμί σας. Το σώμα σας θα διατηρεί μια φυσική ανόρθωση, ενώ το στομάχι και οι γλουτοί σας θα σφίγγουν μέρα με τη μέρα, δίχως να το καταλάβετε. Σημαντική προϋπόθεση είναι να βρείτε το κατάλληλο άλογο που σας θα ταιριάζει και σε αυτό θα σας βοηθήσει ο προπονητής σας που είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Θεραπευτικές ιδιότητες ιππασίας
Η ιππασία έχει και θεραπευτικό ρόλο. Βοηθάει άτομα με σωματικές ή ψυχικές υστερήσεις και αυτό γιατί το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Υπάρχουν όμιλοι που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους θεραπείες με εξειδικευμένους ιατρούς και προπονητές.

Επίσης βοηθάει άτομα με νοητική υστέρηση ή συναισθηματικά προβλήματα, καθώς το άλογο είναι ένα ζώο με ιδιαίτερο ανεπτυγμένη συναίσθηση που λαμβάνει και επιστρέφει την αγάπη που του δίνεις και εμπνέει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης.


Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν είστε έγκυος ή έχετε προβλήματα στη σπονδυλική σας στήλη, πριν ασχοληθείτε με την ιππασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αρχείο

Αναζήτηση