Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Παρκούρ :Η τέχνη της φυγής

Το παρκούρ είναι μια μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική άσκηση που έχει στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο Α σε ένα διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες.


Είναι μια γαλλικής καταγωγής τέχνη που καθιερώθηκε τη δεκαετία του '80, και ως γενέτειρά του θεωρείται ένα προάστιο του Παρισίου της Γαλλίας.

Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρ) και οι μαθήτριες traceuses (τρασέζ). Καλλιεργούν την ικανότητα να εντοπίζουν εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τόσο στην καθημερινή τους ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

Στόχος του παρκούρ είναι η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια, ή κάγκελα. Γι'αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του παρκούρ ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν extreme άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη.


Η καλή φυσική κατάσταση είναι το Α και το Ω για τον επίδοξο παρκουρίστα. Με διαρκή προπόνηση βελτιώνει τη δύναμη, την αντοχή, την ισορροπία, την ευκαμψία και την ευελιξία των κινήσεών του.

Οι αρχάριοι ξεκινούν πηδώντας χαμηλά εμπόδια, όπως μικρούς σωρούς από πέτρες ή πεζούλια, προκειμένου να βελτιώσουν σταδιακά το άλμα τους. Αργότερα μαθαίνουν τις θεμελιώδεις κινήσεις του parkour και τον τρόπο να τις συνδυάζουν ώστε να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα στην «τέχνη της φυγής». Αν κάποιος θελήσει να δοκιμάσει το parkour, καλό θα ήταν να βρει μια παρέα που ήδη ασχολείται με το σπορ. Ο εξοπλισμός περιορίζεται σ’ ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια.


Δείτε το παρακάτω βίντεο :



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αρχείο

Αναζήτηση