Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πoιο είναι καλύτερο για σένα; Yoga ή Pilates

Αν ζεις σ΄ αυτό τον κόσμο αποκλείεται να μην έχεις ακούσει για Υοga και Pilates. Το πιο πιθανό μάλιστα, αν γυμνάζεσαι, είναι να έχεις δοκιμάσει έναν από τους δυο τρόπους άσκησης ή και τους δυο.
Αλλά τι ταιριάζει καλύτερα σε μένα; Πιο από τα δύο να διαλέξω;
Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο για να γνωρίζετε τι ταιριάζει καλύτερα σε σας.










Yoga

Ας πάρουμε κατ’ αρχάς τη Yoga, που είναι και πιο παλιά, αφού έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Βασίζεται στη φιλοσοφία της Ανατολής που υποστηρίζει ότι όσο πιο ελεύθερα κινείται η ενέργεια στο σώμα σου, τόσο πιο υγιής και γεμάτος ενέργεια θα νιώθεις. Η ένταση, που αναπόφευκτα αισθάνεσαι με όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου και μέσα σου, εμποδίζει τη ροή της ενέργειας.

Με τον καιρό οι περιοχές που νιώθεις ένταση μπορεί να γίνουν πιο σφιχτές και άκαμπτες και να πονάνε. Ο στόχος της Yoga είναι να απελευθερώσει τη ροή της ενέργειας, μέσα από συγκεκριμένες θέσεις και να ηρεμήσει το σώμα και το νου σου, ώστε να ζεις με ισορροπία και πληρότητα. Κάποιες ασκήσεις γίνονται σε ειδικό yoga mat και κάποιες άλλες σε όρθια θέση, ενώ ως αντίσταση χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος.


Η Yoga θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις ακόμα κι αν ζεις σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον. Εκτός από ψυχική ηρεμία και ισορροπία, θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις καλύτερα τη στάση του σώματός σου, να ελέγχεις τις κινήσεις σου και να έχεις ένα πιο ευλύγιστο σώμα.

Ο στόχος της Yoga είναι να απελευθερώσει τη ροή της ενέργειας, μέσα από συγκεκριμένες θέσεις και να ηρεμήσει το σώμα και το νου σου

Aν και η Yoga ουσιαστικά είναι μία, υπάρχουν πολλά διαφορετικά στιλ, ανάλογα με το πού δίνουν έμφαση. Καμία δεν είναι καλύτερη από την άλλη. Σημασία έχει τι σου πηγαίνει και τι χρειάζεται το σώμα σου.

Pilates

H μέθοδος Pilates (όχι οι Pilates, δεν είναι πληθυντικός, δεν υπάρχει η… Pilata, ας πούμε) σχεδιάστηκε από τον Joseph Pilates, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Το Pilates έχει πάνω-κάτω τους ίδιους στόχους με τη Yoga και τους επιτυγχάνει επίσης μέσα από μια σειρά ελεγχόμενων κινήσεων.

Η βασική διαφορά είναι ότι η τεχνική του Pilates δεν έχει μόνο μια πλήρη σειρά ασκήσεων στο στρώμα αλλά περιλαμβάνει και ασκήσεις σε ειδικά μηχανήματα, όπως το «Reformer» και το «Cadillac».

Η έμφαση δίνεται στους κοιλιακούς, στη βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος, στη σταθερότητα και στην «επιμήκυνση» της σπονδυλικής στήλης και στη γενικότερη ενδυνάμωση του σώματος. Το Pilates θα κάνει το σώμα σου να φαίνεται πιο λεπτό και μακρύ, σαν αυτό που έχουν οι χορευτές.

Η «επιμήκυνση» της σπονδυλικής στήλης είναι πλασματική, αφού στην πραγματικότητα δεν μακραίνουν οι σπόνδυλοι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την καθιστική ζωή η απόσταση ανάμεσα στους σπονδύλους μειώνεται. Με το Pilates η απόσταση των σπονδύλων επανέρχεται στο φυσιολογικό και ανακτάς τη σωστή στάση του σώματός σου.


Οι κινήσεις δεν γίνονται γρήγορα και σπασμωδικά, με πολλές επαναλήψεις, αλλά εστιάζουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Χάρη στις βασικές αρχές του (συγκέντρωση, έλεγχος, αναπνοή, ροή και ακρίβεια) το Pilates γυμνάζει αποτελεσματικά όλο το σώμα με τη μικρότερη δυνατή ένταση, γεγονός που το καθιστά ιδανικό ακόμα και για την πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών.

Με το Pilates η απόσταση των σπονδύλων επανέρχεται στο φυσιολογικό και ανακτάς τη σωστή στάση του σώματός σου

Μειώνει επίσης το στρες, αφού επαναφέρει το μυαλό πίσω στο σώμα, με βασικό συνδετικό κρίκο την αναπνοή.


Καρδιά

Υοga: Η Hatha Yoga δεν γυμνάζει ιδιαίτερα σε αεροβικό επίπεδο, η power yoga όμως τα καταφέρνει κάπως καλύτερα, ευεργετώντας την καρδιά όσο και ένα πρόγραμμα αεροβικής, χαμηλής έντασης.

Pilates: Αν είσαι σε τμήμα αρχαρίων θα γυμνάσεις την καρδιά σου, όσο αν θα έκανες ήπια αεροβική άσκηση, σαν να περπατούσες αργά ας πούμε. Σε πιο προχωρημένο επίπεδο, η άσκηση φτάνει στα επίπεδα του γρήγορου περπατήματος.

Απώλεια βάρους

Yoga: 50 λεπτά Hatha Yoga θα σε βοηθήσουν να κάψεις περίπου 145 θερμίδες. Η Power Yoga 250. Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, καλό είναι να βάλεις στο πρόγραμμά σου υψηλής έντασης άσκηση, όπως το jogging, με το οποίο θα καις 550 θερμίδες σε 50 λεπτά. Έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι όσοι έκαναν γιόγκα για πολύ καιρό, πήραν λιγότερο βάρος στη μέση ηλικία.

Pilates: Ένας αρχάριος θα κάψει σε 50 λεπτά περίπου 175 θερμίδες, ενώ σε πιο προχωρημένο επίπεδο 255 -375 θερμίδες. Αν θες να χάσεις βάρος χρειάζεται να κάνεις 45 με 60 λεπτά Pilates, τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα σε προχωρημένο επίπεδο.

Ενδυνάμωση και ευλυγισία

Yoga: Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μετά από 8 εβδομάδες Yoga, τρεις φορές την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες αύξησαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 24% την ευλυγισία τους.

Pilates: Το Pilates δυναμώνει τους κοιλιακούς μυς πιο αποτελεσματικά μέχρι 310% και σφίγγει ακόμα και τους δύσκολους πλάγιους κοιλιακούς, ενώ αυξάνει και τη συνολική ευλυγισία, κυρίως στην πλάτη, τους γλουτούς και τους δικέφαλους του ποδιού.

Extra οφέλη

Υoga: Μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, ακόμα και ύστερα από μια μόλις συνεδρία. Ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης και την αρθρίτιδα.

Pilates: Δεν θα μακρύνει τους μυς σου, οι μύες δεν μπορούν να μακρύνουν, αλλά θα δυναμώσει την πλάτη και τους κοιλιακούς σου και μαζί με την αυξημένη ευλυγισία που σου προσφέρει, θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου και αυτό θα κάνει το σώμα σου να φαίνεται πιο ψηλό και λεπτό.

Αν πάλι δεν μπορείς να αποφασίζεις, μην το κουράζεις: Κάνε και τα δυο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αναζήτηση