Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

5 λόγοι που το τρέξιμο σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Ρωτήστε κάποιους που είναι τακτικοί δρομείς γιατί τρέχουν, και πιθανά θα σας πουν ότι το τρέξιμο βελτιώνει τη ζωή τους και να τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Ακούγεται περίεργο το γεγονός ότι το τρέξιμο μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο ευτυχισμένους; Λοιπόν, εδώ είναι πέντε λόγοι ότι αυτό είναι αλήθεια.


1. Η σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, είναι γνωστό ότι απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο. Οι ενδορφίνες λειτουργούν ως ένα φυσικό «φάρμακο» που κάνει το πρόσωπο πιο ενεργητικό, πιο ξύπνιο και ναι μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Οι ενδορφίνες μπορούν να ενεργοποιηθούν μετά από ένα τρέξιμο, μετά από μια προπόνηση ή και μετά από τα δύο, και γενικά αναφέρεται ως «η ευφορία του δρομέα». Σχεδόν κάθε δρομέας βιώνει μια αυξημένη διάθεση μετά το τρέξιμο, και οι περισσότεροι θα σας πουν ότι οι διαθέσεις τους τείνουν να είναι χειρότερες όταν δεν τρέχουν.

2. Το τρέξιμο σας φέρνει σε καλύτερη φυσική κατάσταση, η οποία, με τη σειρά της, σας κάνει να νιώθετε πιο δυνατοί και με καλύτερη διάθεση να χειριστείτε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Όταν είστε σε καλύτερη φυσική κατάσταση σας αλλάζει όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Θα σας κάνει να αισθανθείτε περισσότερο δυνατοί, το οποία οδηγεί σε μια πιο χαρούμενη διάθεση.

3. Το τρέξιμο και οι αγώνες σας επιτρέπουν να θέσετε στόχους. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν ένα στόχο, είτε τον επιτύχουν τελικά ή όχι. Η πράξη του καθορισμού ενός στόχου και δουλεύοντας ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτό που προκαλεί την ευτυχία. Η επίτευξη του στόχου, βέβαια είναι υπέροχη, αλλά και το ταξίδι προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί στην ευτυχία.

4. Η δρομική κοινότητα είναι μια πολύ κοινωνική ομάδα, ακόμη και αν το τρέξιμο από μόνο του είναι ένα ατομικό άθλημα. Το γεγονός αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά οι δρομείς είναι πολύ υποστηρικτικοί μεταξύ τους και πραγματικά πολύ κοινωνικοί. Τρέχοντας με τους φίλους σας ή με άλλους δρομείς ουσιαστικά μπορεί να τους παρέχει ένα υποστηρικτικό κοινωνική ομάδα. Οι άνθρωποι είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι (κυρίως οι γυναίκες) όταν αισθάνονται ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. Η ιδέα αυτή δεν σημαίνει ότι οι δρομείς έχουν ανάγκη μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, αλλά μάλλον μια χούφτα καλοί φίλοι είναι αρκετή για να τους κάνει να αισθάνονται συνδεδεμένοι και ως εκ τούτου, πιο ευτυχισμένοι.

5. Τέλος, το τρέξιμο βελτιώνει την αυτοπεποίθησή σας. Η αύξηση των ενδορφινών, η καλύτερη φυσική κατάσταση, όλα εργάζονται προς έναν στόχο ώστε να αυξηθεί η συνολική αυτοεκτίμησή σας. Η αυξημένη αυτοεκτίμηση σας οδηγεί να είστε πιο ευτυχισμένοι. Σκεφτείτε το. Έχετε γνωρίσει ποτέ έναν πραγματικά ευτυχισμένο άνθρωπο που δεν είχε υψηλή αυτοεκτίμηση;

Έτσι, πάρτε τα παπούτσια σας και βγείτε έξω για τρέξιμο. Σας περιμένει «η ευφορία του δρομέα».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αναζήτηση