Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τα υπέρ και τα κατά της μεσογειακής διατροφής

 Ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώθηκε τόσο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή είναι κυρίως εξαιτίας της προστασίας που προσφέρει από καρδιαγγειακές επιπλοκές και καρκίνο.


Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακού τύπου διατροφή παρουσίασαν πολύ χαμηλότερη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και καρκίνου σε σύγκριση με άλλα άτομα που ακολούθησαν μια κλασική διατροφή (όπου κατανάλωναν μοσχάρι, χοιρινό, βούτυρο, διάφορες κρέμες, μαργαρίνη και ελαιόλαδο). Αυτό αποδόθηκε στο ότι με τη μεσογειακή διατροφή είχαν αυξημένη κατανάλωση σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ολεϊκό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μειωμένη πρόσληψη κακής χοληστερίνης (LDL-χοληστερίνη), κορεσμένων - πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.



Ως συνέπεια όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλό κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, εμφράγματος, διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων νοσημάτων.



Από την άλλη, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ανεπαρκής όσον αφορά την πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου. Η έλλειψη όμως ασβεστίου και σιδήρου είναι συχνό φαινόμενο και δεν σχετίζεται άμεσα με άτομα που καταναλώνουν μεσογειακού τύπου διατροφή.



Επίσης η υπερβολική κατανάλωση ελαιολάδου οδηγεί σε παχυσαρκία, οπότε συνιστάται προσοχή στην υπερκατανάλωσή του με σκοπό τη μείωση των συνολικών θερμίδων και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αναζήτηση