Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πως λειτούργει ο μεταβολισμός;

O μεταβολισμός είναι μια διαδικασία του οργανισμού που μας επιτρέπει να διατηρούμαστε στη ζωή, να αναπτυσσόμαστε, και να κινούμαστε.
Συνδέεται με την διαδικασία πέψης και μεταφοράς βασικών θρεπτικών συστατικών και με άλλα λόγια είναι η ημερήσια κατανάλωσης σε θερμίδες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο ανθρώπινος οργανισμός “καίει” θερμίδες ακόμη και όταν το σώμα μας είναι σε αδράνεια ή απλά κάνει τις βασικές του λειτουργίες όπως είναι ο χτύπος της καρδιάς , η πέψη, η εγκεφαλική δραστηριότητα, η αναπνοή και το ανοιγόκλειμα των ματιών. Το σύνολο των θερμίδων που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε αυτές τις δραστηριότητες του οργανισμού, ονομάζεται βασικός μεταβολισμός και αντιστοιχεί στο 60 – 70% των θερμίδων που θα καταναλώσουμε μέσα σε μια μέρα.


Δεν μεταβολίζουμε όμως όλοι με τον ίδιο ρυθμό και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

1) Ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ο ρυθμός του μεταβολισμού μας πέφτει κατά 10%.

2) Εξαρτάται από τα γονίδια. Όλοι γνωρίζουμε άτομα που τρώνε πολύ αλλά δεν παχαίνουν. Είναι οι τυχεροί της υπόθεσης.

3) Το φύλο παίζει μεγάλο ρόλο. Οι άνδρες έχουν υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες και αυτό οφείλεται στο ότι οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες.

4) Όση περισσότερη η μυϊκή μάζα, τόσο μεγαλύτερος ο μεταβολισμός. Η μυϊκή μάζα καταναλώνει 6 φορές περισσότερη ενέργεια από το λίπος.

5) Όσοι κοιμούνται περισσότερο έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

6) Όταν ασκούμαστε ο μεταβολισμός αυξάνεται και παραμένει αυξημένος για τις επόμενες 12 ώρες κατά 10-20%. Κατά την άθληση μπορούμε να κάψουμε μέσα σε μια ώρα όσο θα καίμε σε 8 ώρες ύπνου.

7) Οι ορμόνες παίζουν τεράστιο ρόλο στο μεταβολισμό. Ο γυναίκες που βρίσκονται στη περίοδο εμμηνόπαυσης έχουν κάθετη μείωση στο μεταβολισμό τους. Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού μας ενώ ο υποθυρεοειδισμός την μειώνει. Το επίπεδο οιστρογόνων, η προγεστερόνης και τεστοστερόνης στον οργανισμό μας παίζουν και αυτά το ρόλο τους.

8) Ο καφές ή η νικοτίνη ως διεγερτικές ουσίες αυξάνουν τον μεταβολισμό μας για ένα σύντομο διάστημα μετά την κατανάλωσή τους.

9) Οι δίαιτες κάνουν κακό στον μεταβολισμό. Μειώνοντας την τροφή που καταναλώνετε, ο οργανισμός μας ρίχνει τις απατήσεις του σε ενέργεια. Αυτός ο μηχανισμός χαρακτηρίζεται από απώλεια μυϊκής μάζας που είναι ο πιο ενεργοβόρος ιστός του σώματος και έτσι ρίχνουμε τον μεταβολισμό μας.

10) Προσοχή πρέπει να δίνουμε και σε τρόφιμα στα οποία μπορεί να εμφανίζουμε δυσανεξία. Αν καταναλώσουμε κάποιο τέτοιο τρόφιμο τότε ακολουθείται μείωση του μεταβολισμού.

Το πρώτο βήμα για την βελτίωση του μεταβολισμού μας

  • Τακτική Γυμναστική
  • Να μην κοιμόμαστε υπερβολικές ώρες (χωρίς όντως να το χρειαζόμαστε)
  • Αν έχουμε κάποια ορμονική διαταραχή, να την εντοπίσουμε και να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να την ελέγξουμε
  • Να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα


Τόσο απλό!!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αναζήτηση