Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πυγμαχία

Τοιχογραφίες που σχεδιάστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν μαρτυρούν πως η πυγμαχία έχει γράψει τη δική της ιστορία και εξακολουθεί να το κάνει…. Από την εποχή του Ομήρου κιόλας, υπάρχουν αναφορές σε αγώνες πυγμαχίας ενώ ένας αρχαίος ναός στη Σουμερία ήταν ο πρώτος «καμβάς» το 5.000 π.Χ . για ένα άθλημα που βαπτίστηκε Ολυμπιακό τον 7ο αιώνα π.Χ. και συγκεκριμένα στους 23ους Ολυμπιακούς Αγώνες .

Η σύγχρονη πυγμαχία όμως γεννήθηκε στην Αγγλία περίπου το 1700. Ο Τζέιμς Φίγκ, δάσκαλος ξιφασκίας, ίδρυσε το πρώτο γυμναστήριο πυγμαχίας για τους άνδρες γιατί οι γυναίκες φόρεσαν γάντια πολύ πιο πρόσφατα. Το 1994!

Η πυγμαχία αποτέλεσε κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων το 1904 ενώ το πρόσφατο παρελθόν άφησαν τη σφραγίδα πολύ μεγάλες μορφές στο χώρο της επαγγελματικής πυγμαχίας. Ο Μοχάμεντ Άλι (Cassius Marcellus Clay, Jr.), θα μείνει αξέχαστος. Το άθλημα αυτό όμως είναι αρκετά παρεξηγημένο ίσως εξαιτίας του ένοχου και κρυφού παρελθόντος του. Τα πρώτα χρόνια οι αγώνες πυγμαχίας ήταν κάτι το παράνομο και «συνοδεύονταν» από εφόδους των αστυνομικών.

Αρχικά δεν υπήρχαν κατηγορίες που είχαν να κάνουν με το βάρος, δεν υπήρχαν όμως και χρονικοί περιορισμοί…Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα ζευγάρι γάντια από μαλακό δέρμα που φορούσαν οι πυγμάχοι. Σιγά σιγά όμως τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν και να μπαίνουν οι πρώτοι κανονισμοί. Κατηγορία ελαφρών, μεσαίων και βαρέων βαρών. Ο Άγγλος Τζων Μπράουτον ήταν ο πρώτος πρωταθλητής που γνώρισε όλος ο κόσμος και μάλιστα ήταν ο άνθρωπος που έθεσε σε ισχύ τους κανόνες της πυγμαχίας.

Απαραίτητο «συστατικό» του αθλήματος είναι η μασέλα και τα παραγεμισμένα γάντια.. Ελαφριά και μαλακά για να μην τραυματιστεί το χέρι του ασκούμενου, βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την κατηγορία που αγωνίζεται κάποιος. Μάλιστα στην περίπτωση που δεν μιλάμε για επαγγελματική πυγμαχία οι αθλούμενοι φορούν και κράνη.
Δεύτερο «συστατικό» είναι ο δερμάτινος σάκος του μποξ .Φτάνει περίπου το ένα μέτρο και ζυγίζει 50 με 60 κιλά.

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το αχλάδι όπως ονομάζουν το σπιντ μπολ (speed ball) τοίχου ή δαπέδου, λόγω του σχήματός του. Αυτό συνήθως χρησιμοποιείται από πυγμάχους που έχουν πείρα, αφού η χρήση του απαιτεί συγχρονισμό σε βλέμμα και χέρια.
Οι αναμετρήσεις χωρίζονται σε τρίλεπτους γύρους που ξεκινούν από τρεις και μπορεί να φτάσουν και τους δεκαπέντε γύρους. Ενδιάμεσα διακόπτονται με μονόλεπτα διαλείμματα. Όσο για την πολυπόθητη νίκη αυτή στηρίζεται στα «σημεία». Μετρούν οι επιθέσεις, τα χτυπήματα και η τεχνική που κάνουν τον έναν απ’ τους δύο αντιπάλους να ξεχωρίζει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κατηγορίες

Αναζήτηση